Nyereg

A lovas a nyeregben képes helyesen ülni és helyes befolyásokat gyakorolni. Fontos odafigyelni arra, hogy a nyereg ne csak a lovas számára adjon tökéletes kényelmességet, hanem a ló hátára is illeszkedjen. Nem megfelelő nyereg használatával nagyon sok kárt tudunk okozni a lónak. A nyergek lehetnek fa-fém, illetve műanyag vázasak. Létezik még váz nélküli nyereg is. Egyes nyergekben mérettől függően lehet cserélni a marvasat. A markamra szélesség a lóhoz való igazítás miatt fontos, az átlagos 32-es markamra a normál testalkatú, nem túl magas marú lovakra való. A nyergek méretezése colban van megadva, ez az ülőfelület hosszát jelenti. Általában 14-es mérettől egészen a 18-as méretig vannak számozva. Többségében bőrből készülnek, de léteznek szintetikus bőrből is akár hasított műbőr csúszásmentesített üléssel és tértámaszokkal. Támaszaikat tekintve vagy fix helyen vannak levarrva, vagy tépőzárral igazítható a lovas lábához.

 

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend:

A különböző nyereg típusoknak speciális, a felhasználási területüknek megfelelő kialakítása van. Az univerzális nyereg ülőfelülete közepesen mély, nyeregszárnya enyhén meredek, felrántószíja rövid. Leginkább hobbi lovasok használják, egyaránt megfelelő alapszintű idomító és tereplovagláshoz, valamint kisebb akadályok ugratásához is.

Az ugró nyergek a díjugrató, illetve a military sportág ugró számiban használatosak. Ülőfelülete laposabb, nyeregszárnya előreszabott, felrántószíjai általában rövidebbek. Ezek segítik a díjugrató lovas ülését az ugrások között, és az akadályok felett.

A díjlovas nyerget a díjlovas szakágban használják. A lovast úgynevezett idomítóülésben ülteti. Ülőfelülete mély, nyeregszárnya meredek szabású, és hosszú, felrántószíja többnyire hosszú. Általában kifejezett térdtámasz jellemzi ezeket a nyergeket. Rövidebb heveder való hozzá.

Az ausztrál nyereg az angol nyeregből alakult ki, azonban munka nyeregnek felel meg. Kápájánál, elől két támasztékot találunk. Némelyiken található elől nyeregszarv, ami a western nyeregre emlékeztet. Ideális hobbi célra és hosszabb túrákra is.

A mai western nyereg a spanyol vaquerok hatására alakult ki. Munkanyeregnek minősül, a lovas lovaglás közben a kezeit nem csak a ló befolyására tudja használni hanem például marhát terel, lasszót vet. Elől jellemzően megtalálható rajta a nyeregszarv. Ideális olyan lovasok számára akik hosszú órákat/napokat töltenek nyeregben. Ezeknek a nyergeknek nagy a felfekvési felületük, így a lovas testsúlya megfelelően oszlik el a ló hátán. A western nyereg a lovon nem a hátizomkötegeken, hanem a bordaíveken fekszik. Súlya nehezebb, mint egy angol nyeregé. Általában favázasak vagy műanyagvázasak, bőrből készülnek. Versenyszámtól függően különböző változatok léteznek.

Ezeken a felsorolt nyergeken kívül még több nyeregtípus is létezik ( pl. túranyereg, galoppnyereg, távlovasnyereg, spanyol nyereg, portugál nyereg, barefoot nyereg, stb.)