Kötőfék & vezetőszár

A kötőfék elengedhetetlen felszerelés a ló vezetéséhez, kikötéséhez, kantárhoz való szoktatásához. Mérete függ a ló fejének nagyságától. Fontos, hogy ne legyen túl feszes a ló fejére mert sérülést okozhat. Több méretben kaphatóak: mini csikó, csikó, shetland, póni, cob (közepes), full (nagy).

 

 

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend:

Többféle kötőfék típus létezik: csomózott, hagyományos és kötőfék-kantár, amire plusz szíjjal zabla csatolható. Anyagában lehet polipropilén, gurtni, kender, bőr vagy szintetikus. Ezek lehetnek több rétegűek, továbbá bárányszőr, műszőrme, polár bélésűek is vagy puha neoprén párnázottak. Különböző változatai közül lehet választani: orr részén fix, tarkón csúszócsattal állítható, karabiner nélküli; csattal állítható orr- és tarkórészen, karabiner nélküli; csattal állítható orr- és tarkórészen, karabinerrel kapcsolható; illetve csomók mentén állítható csomózott kötőfék.

Azoknál a kötőfékeknél amelyeknél nem található belső bélés, lehetőségünk van külön felhelyezhető kötőfékalátéteket tenni. Ezek lehetnek báránybőr, műszőrme vagy neoprén anyagúak, amik megvédik a ló fejét az esetleges kidörzsöléstől.

A vezetőszár a másik legfontosabb eszköz, hogy lovunkat vezetni, vagy kikötni tudjuk. Ezek a szárak általában 2-2,5 méteresek, melyek végén karabiner található- ezt a végét kapcsoljuk a kötőfék karikájába. Sokféle szín kapható ebből a termékből. Anyaguk poliészter, polipropilén, pamut, vagy nejlon.