Kengyel, kengyelszíj

Kengyelbe helyezzük a lábunkat, ebbe terheljük a testsúlyunkat, ez az egyensúly megőrzését segíti. Segít kiemelkedni a nyeregben való ülőhelyzetből. Fontos, hogy megfelelő talpszélességű kengyelt válasszunk -ha túl szűk akkor beszorulhat a cipőnk, viszont ha túl széles számunkra akkor át is csúszhat rajta teljesen (így szorulhat szintén bele a cipő)- mert az balesetveszélyes is lehet. Gyerekek számára is készül megfelelő talpszélességű kengyel. A kengyelbetét lehet gumi, fém vagy műanyag is. Ezek felülete lehet rücskös, bordázott vagy recés. Különböző anyagú kengyelek léteznek: vas, rozsdamentes acél, nikkelezett, műanyag, kompozit, alumínium vagy favázas. Ezek a különböző anyagú kengyelek eltérő súllyal rendelkeznek.

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend:

A szélesebb talpfelületű kengyel nagyobb felfekvést biztosít a talpnak. Több típusú kengyel közül lehet választani, mint pl. a sima hagyományos, biztonsági, szalag és ízület kímélő vagy ezek kombinációja. Biztonsági kengyelek közül a legelterjedtebb a gumikarikás, ennek a típusnak a külső oldalát egy gumikarika helyettesíti, amely vészhelyzet esetén kipattan a helyéről, így megelőzi a láb beszorulását. A gumikarikát érdemes időközönként cserélni. Másik kedvelt biztonsági kengyel még, melynek oldalsó karja oldal irányba nyílik ki vagy melynek oldalai hajlékonyak -képes akár egyszerre 4 irányba is elmozdulni, így esés közben a láb könnyen kicsúszik a kengyelből. Szalag és ízület kímélő kengyelek többféle változat is létezik, pl. lengéscsillapító talprésszel rendelkezik -követi a láb természetes mozgását-, oldalaiban rugó található – a rugók segítségével elnyeli a keletkezett feszültséget lovagláskor (boka, térd, csípő). A biztonsági kengyelbetét a legtöbb szabványos kengyelre felszerelhető, ez megakadályozza, hogy átcsússzon a láb a kengyelen.

A western és ausztrál stílusú nyereghez való kengyelek talpszélessége kicsit szélesebb és öblösebb, mint az angol stílusúé. Anyaguk lehet műanyag, kompozit, alumínium, fa, üvegszálas. Némelyiket bőrrel bevonva is gyártják.

A kengyelt a kengyelszíj kapcsolja össze a nyereggel. Hosszúságát általában a lovas magasságához mérten lehet meghatározni, illetve hogy melyik sportágban lovagol. Díjlovaglásban a hosszabb kengyelszíj, míg az ugrósportban a rövidebb kengyelszíjat részesítik előnyben. Egy jó módszer a kengyelhossz hozzávetőleges méréséhez: 1. le kell engedni teljesen a kengyelt, 2. ujjainkat odahelyezzük a nyergen található kengyellakathoz, majd karunkat kinyújtjuk, 3.a kengyel talpát be kell helyezzük a hónaljunkhoz. Így nagyjából megtudhatjuk milyen hosszú kengyelt kell állítanunk lovagláshoz. Hosszúságuk lehet egészen rövidtől a hosszúig (kb. 80-150 cm-ig). Anyaga lehet bőr, polipropilén, pvc, szintetikus. Bőr és szintetikus anyagú kengyelszíjnál találkozhatunk olyannal is, melynek a két anyaga között egy gurtni megerősítés található. Színe általában fekete, de a barnának többféle árnyalata is létezik.

Kengyelzsákot célszerű használni, így a kengyel felhúzásánál megóvjuk nyergünket a szennyeződésektől, illetve a kengyel súrlódásától. Anyaga lehet szövet, polár vagy neoprén.