Kantár, kantárszár

A kantár a ló irányításához szükséges felszerelés, melyet a fejére helyezünk. A kantárba szerelt zablán keresztül a lovas nyomást gyakorol a ló szájára és nyelvére. Tarkószíjból, homlokszíjból, torokszíjból, 2 db pofaszíjból, orrszíjból és egy orrfékből áll. Fogatos kantárokhoz plusz szemzők is tartoznak, hogy a ló látókörét leszűkítsék.

Nagyon fontos a kantár helyes beállítása a ló fején, hogy sehol se dörzsöljön vagy szorítson. Az orrszíjat mindig a pofaszíjak alatt kell becsatolni. A torokszíj akkor van megfelelő helyzetben, ha az összezárt öt ujjunk befér a ló torka és a szíj közé. Az orrszíjnak nem szabad ráfeküdnie, illetve nagyon közel érnie a pofacsonthoz a kidörzsölés veszélye miatt. A zablát úgy kell beállítani, hogy ne húzza fel a szájszögletet-legfeljebb egy-két ránc rajzolódjon ki. Méretezése szinte megegyezik a kötőfékével: mini shetland, shetland, póni, cob (közepes), full (nagy), extra full (extra nagy).

 

Nézet:
Sorrend:
-40%
Szárstop gumi fehér
990 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
595 Ft
 
Nézet:
Sorrend:

Legelterjedtebbek a bőrből készült kantárok, de léteznek gurtniból, pvc-ből, szintetikus anyagból gyártottak is. Különböző kantártípusok közül lehet választani. Az egyszerű angol kantár ránézésre leginkább egy kötőfékhez hasonlít. Ehhez pluszban csatolható egy segédorrszíj, melyet a zabla előtt kell elvezetni.

A hannoveri kantár erősebb szájú lovakhoz ajánlott, ennek orrszíját mindig a zabla elé csatoljuk, ezáltal azt is megakadályozza, hogy áthúzzuk a zablát a ló száján.

A mexikói kantár orrszíja két szíjból áll, melyek keresztezik egymást az orrháton, majd az egyik szíj a ló álla alatt csatolódik, a másik pedig a zabla előtt kerül elvezetésre, hasonlóan a hannoveri orrszíjhoz.

A nagykantárba két zablát csatolunk- egy feszítőzablát és egy csikózablát- így 4 db pofaszíja van és két szárral használható. Ezt a kantárt a díjlovaglás magasabb kiképzési fokán használják, hogy pontosabb és finomabb segítségekre könnyebben reagáljon a ló.