Nyeregalátét

Nyergelésnél első lépésként a nyeregalátétet helyezzük fel a ló hátára. A nyeregalátétnek nagyon fontos két szerepe is van; egyrészt, hogy eloszlassa a súlyt, másrészt pedig, hogy az izzadtságtól ne fülledjen be a ló háta. Fontos odafigyelni a megfelelő felhelyezésre, mivel ha gyűrött állapotban, illetve rossz helyre kerül fel akkor könnyen sérülést okozhat a lónak.

Célszerű a marja elé tenni, onnan kissé hátrafelé csúsztatva helyezzük a megfelelő pozícióba, hogy a ló szőre biztosan le legyen simítva. Érdemes figyelni arra, hogy a nyeregalátét fel legyen húzva a nyereg markamrájába elől, így meggátolva a feltörés lehetőségét a martájékon. Számos színben, mintázatban, díszítésben, anyagban kaphatóak. Fontos, hogy tartósak és strapabíróak legyenek, emellett könnyen moshatóak.

 

 

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend:

Angol lovaglásnál közkedveltek a pamut, poliészter, bársony külső borítású alátétek melyek nedvszívó anyaggal béleltek, vagy pamut-gyapjú töltetűek, illetve légáteresztő tulajdonsággal is bírnak. Formájukat tekintve lehetnek teli alakúak, nyereg alakúak vagy anatómiai formájúak.

Megkülönböztetjük az ugró/univerzálistól a díjlovas nyeregalátétet, mivel az utóbbi hosszabb szabású, a speciális hosszúságú nyeregszárny végett. A túra nyeregalátét ezek közül szinte lehet bármelyik típus, plusz zsebekkel ellátva. Fontos a megfelelő nagyságú izzasztó kiválasztása a ló fajtájától és a nyereg méretétől függően, mivel megkülönböztetjük a shetlandi, póni és full méreteket. Például érdemes szem előtt tartani, hogy egy shetlandi pónira ne tegyünk full méretű nyeregalátétet, mivel eltűnik benne a kis patás. :)

A western nyeregalátétnek hosszabbnak kell lennie a ló hátán, mert ezeknek a nyergeknek nagyobb a felfekvési felületük. Ellenben nem érnek le a ló oldalának közepéig. Általában gyapjúból készült, filc, neoprén vagy kevert szálas pamut/acryl anyagúak. Némelyik műszőrrel bélelt, illetve szellőző nyílásokkal ellátott. Az ausztrál nyeregalátét szabása szinte megegyezik a díjlovaséval, a hosszabb nyeregszárny miatt.