Fülvédő, légymaszk

Ebben a kategóriában találjuk meg azokat a felszereléseket, amelyek a lovak füleit, fejét, illetve orrát védik a különböző külső zavaró tényezőktől: rovarok, por, szél, hangos zajok.

 

Nézet:
Sorrend:
 
Nézet:
Sorrend:

A fülvédők közül több típusból is választhatunk. Léteznek a normál kialakításúak, hosszított fülvédők – amelyek a végükön található hurok segítségével rögzíthetők a kantár orrszíjához-, illetve hangszigetelő fülvédők. Utóbbi többrétegű, középső rétege technikai, hangszigetelő anyagból készült. Ez a fülvédő segíti a zajra érzékenyebb lovakat, hogy jobban tudjanak koncentrálni a feladatukra. Anyaguk általában horgolt, fülrészük elasztikus vagy pamut anyagból készült.

Az orra való légyháló kifejezetten ajánlott azoknak a lovaknak, amelyek munka közben nehezen viselik el az orruk körül cikázó rovarokat, vagy a talajról felcsapódó homokszemcséket.

A légymaszk védelmet nyújt a hemzsegő rovarok ellen, amelyet célszerű karámoztatásnál használni, illetve akár munka során is hasznos lehet. Szem környékén hálós anyagból, míg a fejnél puha textilből készülnek. Vannak részben merevített, illetve rugalmasabb anyagúak. Fontos, hogy ne irritálja a ló szemét! A légymaszk segítségével akár a gyulladt, beteg szemek is könnyebben gyógyulhatnak.