Idomítás, kiképzés, voltizs

Ebben a kategóriában olyan segédeszközöket találhatunk, amelyek a futószáras munkához használatosak, illetve a ló idomításához nyújtanak segítséget. Fontos, hogy ezeket az eszközöket kezdő vagy tapasztalatlan lovasok ne használják, mert több kárt lehet okozni velük a lónak, mint hasznosat. Segédszárral történő lovagláskor nem a ló nyakának egy bizonyos kívánatos helyzetbe kényszerítése a cél. Bármelyik segédeszköz használatánál a ló homlokvonala nem eshet a függőleges mögé. Sok fajta segédszár létezik.

 

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend:

A gumis kikötőszárat futószárazásnál is és a lovaglás közben is lehet használni. Két darab kb. 120-150 cm hosszú keskenyebb szíjból áll, melyek egy-egy karabinerrel csatlakoztathatóak a zablakarikákhoz, másik végüket pedig a hevederhez rögzítjük. Leginkább bőrből készülnek.

A csúszó kikötőszár (segédszár vagy veiroter) két darab hosszú szíjból áll. Ez a segédszár olyan lovak esetében alkalmazható, melyek nem akarják előre-lefelé nyújtani a nyakukat. Többféleképpen rögzíthetjük. A lovas kezétől indulva külön-külön átfűzzük a két zablakarikán a szárakat majd a másik végüket a ló mellső lába között elvezetve a heveder csatjához rögzíthetjük, vagy a zablakarikán való átfűzés után külön-külön oldalra csatoljuk a hevederhez. Készülhet gurtniból, bőrből, bőr-zsinór vagy gurtni-zsinór kombinációból.

Elasztikus kiképzőszárral is korrigálhatjuk a fej és a nyak helyzetét. Könnyen állítható a tarkó részen, külön-külön átfűzve a zablakarikákon a hevederhez vagy a nyereghez rögzíthető.

A chambon hasonlóan a segédszárhoz, a lovat a nyakának előre-lefele való nyújtására és hátának felengedésére bírja. Kizárólag futószárazáshoz használatos segédeszköz. Egy tarkószíjból áll-a kantár tarkószíjához kell csatolni, aminek két oldalán egy-egy karika található. A karikákon át vezetjük az eszköz kötél részét amit karabinerrel csatolunk a zablakarikákhoz. A kötél másik végét egy bőr szíj rögzíti a hevederhez.

A gogue nagyon hasonlít a chambonhoz, de ezt használhatjuk lovaglás közben is. Ugyanúgy a tarkó részén található szíjat hozzá tudjuk csatolni a kantár tarkószíjához. Két kötél része van, amelyek mindkét oldala a hevederhez rögzített bőrszíjhoz csatlakoznak. Ezeket a szíjakat átvezetjük a zablakarikákon.

A futószáras munka elengedhetetlen eszköze a kb. 7 m hosszú és 2 cm széles gurtniból vagy pamutból készült futószár, amely egyik végén hurokkal, másik végén könnyen kezelhető csattal vagy karabinerrel van ellátva. A futószárazás a ló vagy lovas edzése, a futószárazó személy körül kb. 7 méteres körön történik.

A futószárazó ostor nyele kb. 160-200 cm hosszú. Normál esetben olyan hosszú, hogy a futószárazandó lovat bármelyik testrészén el lehessen érni. Általában üvegszálas belsővel és fonott nejlon borítással kaphatóak. Markolatuk lehet többféle; műanyag, habosított szivacshatású, szintetikus vagy gumis, csúszásmentes. Létezik még teleszkópos változat is, illetve szétcsavarozható is, ami a könnyebb tárolást és szállítást segíti.